شمارشگرد پی پت حباب دار - پروفسور بالتازار
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

  .Prophet Muhammad: Seek knowledge even though it is in China.                                                                                                         Prophet Muhammad: Men from the land of Persia will attain scientific knowledge even if it is as far as the Pleiades 

پروفسور بالتازار
درباره وبلاگ

به نام خدا سلام اینجا قراره یک وبلاگ با رویکرد علمی و البته نه علمی خشک بلکه همراه کمی طنز (طنزی که به محتوی علمی اون ضربه نزنه) باشه. خودم رشته تحصیلیم شیمی هست و طبیعتاً بیشتر شیمی می‌نویسم، اما به رشته‌های دیگه هم طبق علاقه و دانشم خواهم پرداخت. یه وقت مطالب رشته‌های دیگه بیشتر شد ایراد نگیردا :دی
آمار وبلاگ

بازدید امروز:10
بازدید دیروز:6
کل بازدیدها:66029


به نام خدا

سلام

پی‌پت حباب‌دار یا پی‌پت ژوژه یا پی‌پت حجم‌سنجی بهانگلیسی:volumetric pipette 

اون پی‌پتی که در پست قبل دیدید یه پی‌پت معمولی بود. اما نوع دیگری از پی‌پت هم داریم به نام پی‌پت حباب‌دار

همون طور که از اسم این نوع پی‌پت مشخصه، این پی‌پت یه حباب در ساختارش داره. مکان این حباب وسط پی‌پت هست. شکل زیر چند تا پی‌پت حباب‌دار رو نشون می‌ده.


به غیر از حباب نوع پی‌ پت، مشخصه تابلوی دیگه اون، نداشتن درجه‌بندی‌های پی‌پت ساده هست. در این نوع، تنها خط نشانه‌ای در ابتدای اون وجود داره که حجم کلی رو نشون می‌ده.

گفته شده دقت این نوع پی‌پت از نوع ساده بیشتر هست و البته نقص اون در اینه که تنها برای برداشتن حجم‌های ثابتی که حجم کلی اون هست، می‌شه ازشون استفاده کرد. مثلاً از یک پی‌پت حباب‌دار با حجم 10 میلی‌لیتری، تنها می‌تونیم برای برداشتن 10 میلی‌لیتر مایع استفاده کنیم و اصلاً نمی‌تونیم با اون 9/5 یا حتی 9 میلی‌لیتر از مایع رو برداریم.

پس اگه ما تو آزمایشی دقیقاً به مقادیر صحیح 1، 10، 20 و... میلی‌لیتر از یک مایع نیاز داشتیم و دقت آزمایش برامون از اهمیت بالایی برخوردار بود، استفاده از این نوع پی‌پت توصیه می‌شه. چون در مقایسه با پی‌پت هم‌حجم خودش در نوع ساده، از دقت به مراتب بالاتری برخوردار هست.

حباب چرا؟

حالا شاید بپرسید، این حباب رو چرا گذاشتن؟ حتماً برای خوشگلی پی‌پت بوده نه؟ :دی.

در جواب باید بگم که این حباب برای تخلیه‌ی بهتر و کامل‌تر مایع برداشته شده کاربرد داره. اون هم به دلیل این که وقتی مایع در حال تخلیه هست، اگر دستتون رو روی این قسمت بگیرید، وقتی که سطح مایع به این حباب رسید، گرمای دست باعث ایجاد فشار مضاعفی روی سطح مایع مورد نظر شده و به تخلیه کامل مایع کمک می‌کنه.

نکته: موردی که در پی‌پت قبلی نقص محسوب می‌شد، همین عدم تخلیه کامل مایع بود و همیشه حدود یک قطره از مایع، در نوک پی‌پت ساده باقی می‌موند. طراحان این نوع پی‌پت برای بر طرف کردن اثر این نقص، این قطره اضافی رو در محاسبات حجم برداشته شده مایع محاسبه کردند و توصیه شده هرگز برای خالی کردن این قطره اضافه در پی‌پت ساده، درون اون فوت نکنید.

اگه روی قسمت حباب این نوع پی پت زوم کنم (شکل زیر) می‌بینید همون مشخصات پی‌پت نوع ساده رو برای این نوع پی‌پت نیز آورده شده و تو شکل زیر دقت این نوع پی‌پت خاص رو 0/06 میلی‌لیتر ذکر کردن.

همچنین تو شکل بالا می‌بینید که این پی‌پت تحت استاندارد MBL ساخته شده. حجمی که اندازه می‌گیره 25 میلی‌لیتر با دقتی به مراتب بالاتر از نوع ساده خودش. اون علامت B نشون می‌ده که کیفیت این نوع پی‌پت در این استاندارد از درجه دو هست. و همچنین پایین‌تر دیده می‌شه که تحت استاندارد ایزو نیز قرار داره. اون دمای 20 درجه سانتی‌گراد هم نشون می‌ده که بهترین شرایط و بیشترین دقت کار این پی‌پت در دمای 20 درجه هست و اگه دمای شرایط آزمایش از این مقدار بیشتر و یا کمتر بشه، این دقتی که برای پی‌پت ذکر شده تغییر کرده و پایین‌تر میاد.


خب این هم از معرفی ابزار دیگه‌ای از ابزارهای حجم‌سنجی. به زودی به معرفی ابزار بعدی می‌پردازم :)



[ یکشنبه 92/4/23 ] [ 12:32 صبح ] [ نویسنده: پارسا زاهد ] [ نظرات () ]